Снимка: dtp.bg, архивДа си представим, че вече нея я няма, предали

...
Снимка: dtp.bg, архивДа си представим, че вече нея я няма, предали
Коментари Харесай

Министърът на културата: Да си представим, че България вече я няма, предали сме я, продали сме я, затрили сме я

Снимка: dtp.bg, списък

„ Да си представим, че към този момент нея я няма, предали сме я, продали сме я. Казано, простичко - затрили сме я, тази която ни е родила – България. Иде тирада за България. Събуждаме се един ден и нея просто е няма. Българията е няма. Невъзможно е. Не желаеме даже да си го представим като халюцинационен сън. Затова приемете като спонтанен очерк на един актьор, нагърбил се да бъде и министър на културата “. С тези думи стартира изявлението си министърът на културата Кръстю Кръстев. Той беше измежду участниците във форума „ Бранд България - докосни чудесата “. Събитието бе проведено от общество „ Културно завещание “ (Европа ностра - България) Мария Габриел.

„ Тук съм с вярата, че сме събрали да напишем напълно различен сюжет. Сценарий, пред който България е показана пред света, с нов облик, с нова визитна картичка, която опъва гърбовете ни и насълзява от горделивост очите ни. Образ на родината, за която генерации мечтаят. Това ни събира тук, през днешния ден, всички, в тази зала, обединени от тази задача – задачата „ Бранд България “. Мисията, която ще опише новия роман на България. Живеем в най-старата от днешните европейски страни, чието име остава непроменено през цялото ѝ съществуване. Само този факт трансформира България в бранд, трансформира я в марка “, смята Кръстю Кръстев.

„ Всички ние търсим смисъла на живота върху преизпълнената от своята античност земя, върху която сме родени. Подчинили сме битието си, и духа си, върху трите стълба в ценностната система на всеки един народ – независимост, продължаването на рода и познанието. Представата ни за света построяваме върху самосъзнанието на личния ни принос в хилядолетната история на човешката цивилизация. Опитваме да отгатнем бъдещето си, обладани от разбирането, че историческата ни еднаквост е построена върху предишното. Не гледаме вероятността, пренаписвайки историята ни. Признавам, че още през цялото време на възникването й, преди 13 години, съм един от дребното съидейници на това, което Вие направихте, госпожо Бозукова – „ Чудесата на България “, сподели още министърът на културата.

Славка Бозукова е ръководител на „ Европа ностра “, България, и ръководител на общество „ Културно завещание ” (Европа ностра България), както и началник на акцията „ Чудесата на България ”.

Кръстев сподели, че прави оценка концепцията за „ Бранд България “ и основната роля на културното завещание в нея. „ Всеки народ има своите легенди и митове, и те отразяват неговата физическа и духовна същина. Всяка нация се нуждае от легенди и митове за възникването си. Може би, по тази причина в международната библиотека има толкоз истории, толкоз, колкото са народите в тях. Именно това поражда нуждата от запазване и адаптиране на културната ни еднаквост в цялостната история на света – от сътворението до наши дни “, сподели още министърът на културата.

Международният конгрес „ Бранд България - докосни чудесата “ бе открит от вицепремиера и министър на външните работи  Мария Габриел. Тя очерта три основни посоки за развиването на „ Бранд България “ - координацията с външната политика, ролята на културните институти, основаване на цифрова платформа за самодейността. На събитието участваха депутати, посланици, учени, представители на локалната власт, професионални организации.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР